Consultații Lingvistice

022 29 58 98

   

   

   

Congresului Mondial al Eminescologilor Ediţia a IV-a

 

În zilele de 3-4 septembrie 2015, Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău,  Centrul Academic Internaţional “Eminescu”, Asociaţia Naţională a Oamenilor de Creaţie din Moldova şi Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, a organizat a patra ediţie a Congresului Mondial al Eminescologilor sub genericul Unitatea culturii universale în reprezentarea lui Eminescu

În deschiderea evenimentului, care a avut loc în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe, domnul acad. Gheorghe DUCA, preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a urat celor prezenţi ca  opera lui Eminescu să pătrundă în inima şi sufletul fiecărui om, pentru că el este universal şi prin el se regăseşte fiecare, menţionând şi faptul că organizarea acestui Congres este şi o promovare a ţării noastre, a rezultatelor, a gândirii şi a faptului că şi în Moldova sunt oameni de valoare care abordează lucrurile la nivel universal, avându-l exemplu pe marele poet Eminescu, care, prin geniul său, a abordat  temele universale ale vieţii - dragostea faţă de ţară şi de neam.

Domnul acad. Mihai Cimpoi,  promotorul Congresului, a salut prezenţa unui număr statornic de eminescologi, scriitori, poeţi, traducători, graficieni, critici literari – eminescologi din România, Italia, Germania, Albania, Turcia, Republica Moldova,  dar şi a altor reprezentanţi noi, cum ar fi cei din Spania, drept dovadă că Congresul devine tot mai cunoscut, adunându-i pe împătimiţii de Eminescu la sărbătoarea cugetului, literaturii şi culturii universale, sau, cum avea să spună academicianul Mihai Cimpoi, “pentru a-l cunoaşte mai bine pe Eminescu şi pentru a-l face mai cunoscut în lume”.

Pe lângă comunicările ştiinţifice, participanţii la Congres  i-au adresat  domnului acad. Mihai Cimpoi mesaje de felicitare şi urări de bine cu prilejul zilei de naştere. 

 

Lucrările Congresul au continuat la Centrul Academic Internaţional „Eminescu” şi Biblioteca Naţională pentru Copii, unde au avut loc întâlniri cu scriitori şi editori, lansări de carte, expoziţii de artă plastică, inspirate din universul eminescian.

   

Noutăți  

Marți, 24 aprilie, la ora 12.00, la Institutul de Filologie va avea loc Seminarul Științific de profil ad-hoc, la specialitatea 622.02. Literatura universală și comparată, în vederea evaluării  tezei de dr. hab. în filologie a dnei Josefina Cușnir, dr.

Citește mai departe...

Joi, 25 ianuarie 2018, ora 10.00, sala 411, va avea loc ședința Seminarului științific de profil al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialitățile: 622.01. Literatură română; 622.03. Teoria literaturii; 622.04. Folcloristică

Citește mai departe...

Joi, 21 decembrie 2017, ora 11.00, sala 411, va avea loc ședința Seminarului științific de profil al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialitățile: 622.01. Literatură română; 622.02. Teoria literaturii; 621.03. Folcloristică

Citește mai departe...
   

Aparitii editoriale  

   
© INSTITUTUL DE FILOLOGIE 2015