Consultații Lingvistice

022 29 58 98

   

   

   

Simpozionul ştiinţific consacrat comemorării scriitorului Grigore Vieru

Miercuri, 20 mai 2015, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Simpozionul ştiinţific consacrat comemorării scriitorului Grigore Vieru, organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Grigore Vieru, program duplex Chişinău-Iaşi, ajuns la ediţia a VII-a. În acest an, Institutul de Filologie al AŞM a coparticipat pentru a patra oară la organizarea acestui festival.

La manifestare a participat şi soţia regretatului artist.

În deschiderea evenimentului, domnul dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie, a ţinut să menţioneze că specificul întrunirii nu se limitează numai la savurarea poeziei lui Grigore Vieru, ci şi la analiza acesteia.

Doamna dr. hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general, a salutat efortul de susţinere al poeziei vierene şi a vorbit despre talentul de excepţie al poetului inegalabil care şi-a creat operele la limita simplităţii.

La capitolul comunicări, domnul acad. Mihai Cimpoi s-a referit la personalitatea artistică a lui Grigore Vieru în postumitate, numindu-l poet al tuturor inceputurilor, poet care a apărat şi promovat limba în care a scris. Domnul academician a vorbit şi despre popularitatea lui Grigore Vieru, care constă în faptul că artistul este poetul tuturor vârstelor, dar mai ales al copiilor, or, ca să scrii pentru copii, trebuie să fii copil, trebuie să fii sincer, senin, simplu. Grigore Vieru a întrunit organic calităţile de poet liric şi rapsod, iar temele scriitorului, marile teme lirice: maternitatea, neamul, limba, rămân a fi o moştenire care înfioară şi inspiră mulţimea.

În continuarea manifestării, domnul dr. hab. Alexandru Burlacu s-a axat pe poetica lui Grigore Vieru, referindu-se la chintesenţa poeticii artistului - „O poezie trebuie să fie multă. Dacă-i multă e şi frumoasă” – o mărturie care prefigurează un manifest artistic. Domnul dr. hab. A. Burlacu a vorbit despre personajele fundamental caracteristice ale poeziei vierene şi despre cele doua dimensiuni: orfică şi mesianică, care stau la baza caracterizării poetului şi cetăţeanului Grigore Vieru.

În discursul său, domnul Dan Verejanu, doctorand, a vorbit despre Grigore Vieru şi Lucian Blaga  ca despre doi mari oameni de cultură, ambii născuţi în România mare şi ambii plecaţi în nemurire cu gândul la reîntregirea ţării. Autorul comunicării constată ca mesajul poeziei lui Blaga şi a lui Vieru se adresează întregii personalităţi umane şi că ambii scriitori s-au descifrat pe ei înşişi în calitate de putere creatoare şi s-au realizat în folosul generaţiilor viitoare.

În cadrul festivalului au mai luat cuvântul: domnul dr Theodor Codreanu, care a ţinut să menţioneze interesul şi insistenţa cu care se scrie despre Grigore Vieru şi domnul acad. Valeriu Matei, care s-a referit la arhetipalitatea şi metafizica lui Blaga ca inspiraţie pentru Vieru.

 

La finalul evenimentului a avut loc un recital de poezie şi prezentarea CD-ului „Cântarea copilăriei/ Cântarea Limbii Române, versuri – Grigore Vieru, lectură – Ninela Caranfil, Adelina şi Alexandru Andrei şi un recital de versuri. 

   

Noutăți  

Marți, 24 aprilie, la ora 12.00, la Institutul de Filologie va avea loc Seminarul Științific de profil ad-hoc, la specialitatea 622.02. Literatura universală și comparată, în vederea evaluării  tezei de dr. hab. în filologie a dnei Josefina Cușnir, dr.

Citește mai departe...

Joi, 25 ianuarie 2018, ora 10.00, sala 411, va avea loc ședința Seminarului științific de profil al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialitățile: 622.01. Literatură română; 622.03. Teoria literaturii; 622.04. Folcloristică

Citește mai departe...

Joi, 21 decembrie 2017, ora 11.00, sala 411, va avea loc ședința Seminarului științific de profil al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialitățile: 622.01. Literatură română; 622.02. Teoria literaturii; 621.03. Folcloristică

Citește mai departe...
   

Aparitii editoriale  

   
© INSTITUTUL DE FILOLOGIE 2015